BOYUN FITIĞI TEDAVİLERİ – OP. DR. YAKUP SEZER
Önce Teşhis
Ailelerimize karşı göstermiş olduğumuz hassasiyeti hastalarımıza da uyguluyoruz. Öncelikle hastalığı teşhis edip ilaç tedavisi, fizik tedavi ve GETAT yöntemleri uygulayıp örneğin nöral terapi, proloterapi, akupunktur, ozon terapi, mezo terapi vb. tedaviler uyguluyoruz, bu tedavilerin başarı oranı %80‘dir, bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarımızı ise ameliyata alıyoruz.
Hastalarımız genellikle boyun ve kol ağrıları şikayeti ile geliyor. Şikayetleri devam eden hastaya MR çekip fıtık olup olmadığını kontrol ediyoruz. Hasta bu tedavi yöntemlerine de cevap vermiyor ise son olarak ameliyatı öneriyoruz. Bir diğer hususta; boyun ağrısı şikayeti ile gelen hastalarımıza eğer boyun fıtığı değil iseler boyun ve sırt egzersizleri gösterip bu egzersizleri düzenli yapmalarını öneriyoruz. Hastamızın boyun fıtığına yakalanmaması için her türlü önlemi almaya çalışıyoruz.
Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyunda 7 adet omurga kemikleri mevcuttur. Disk dediğimiz yapı 2 omurga arasında yastıkçık,amasör görevi görmektedir. Ağırlığın eşit olarak dağılmasını ve omurga dinamiğini sağlar. Disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus ) bulunur. Jelatin kıvamındaki iç kısmın , daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.
Sıklıkla kolda ağrı , uyuşma , güçsüzlüğe neden olur. Omuriliğe bası yapan orta hat fıtıklarında zaman içerisinde omurilikteki hasara bağlı olarak dengesizlik,ayaklarda kuvvetsizlik gibi bulgulara neden olabilir.
Boyun Fıtığı Nedenleri
Geçirilmiş travma, masa başında ya da bilgisayar karşısında uzun süreli boyunun kötü pozisyonda tutulması , kemik yapı ve diskte yaşın ilerlemesine bağlı olarak degenerasyon, romatizmal hastalıklar boyun fıtığına neden olabilir.
Boyun Fıtığı Tanı
Boyun fıtığı tanısı koyabilmek için öncelikle boyun fıtığının karışabileceği diğer hastalık gruplarıda göz önüne alınarak hastanın fizik muayenesi ve nörolojik muayenesi yapılır.Boyun fıtığı düşündüğümüz hastada tanı koymak için ilk tercih edilen tetkik servikal MR incelemesi olur. Kemik yapı ile ilgili daha detaylı bilgiye gereksinim duyulduğu durumlarda ( özellikle travmaya bağlı, tumoral oluşumlar gibi durumlar) Tomografi tetkikinde faydalanılır. Ayrıca boyun fıtığının sinir üzürindeki hasarını objektif olarak ortaya koymak ve ayırıcı tanı için EMG tetkiki yapılabilir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtıkları omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde bası yapmıyorsa ilaç tedavisi, fizik tedavi, boyunluk, boyun egzersizleri gibi konservatif yöntemlerle tedavisi mümkündür. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında kuvvet azlığı varsa hasta ameliyatla tedavi edilmelidir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi seçeneği ; tıbbi tedaviye yanıt alınamayan, güç kaybı olan, belirgin omurilik ve/veya sinir kökü basısı saptanan hastalara önerilir.
Bugün için en etkin tedavi mikrodiskektomidir. Mikroskop altında küçük bir kesiden girilerek fıtığın boşaltılması ve omurilik , sinir kökünün rahatlatılması amaçlanır. Sıklıkla diskin bosaltıldığı bölgeye cage (kafes) ,disk protezi gibi implantlar yerleştirilir.
Hasta ameliyattan beş-altı saat sonra ayağa kalkabilmekte ve bir gün sonra hastaneden taburcu edilebilmektedir .Hasta iki hafta içerisinde işine geri dönebilmektedir.
Op. Dr. Yakup Sezer Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı | |
Cep | 0530 401 50 55 |
0530 401 50 55 | |
Adres | Denizevleri Mahallesi, 227. Sokak, No: 7, Kat:1, Daire:4 Yalı Apartmanı Atakum, Samsun |
dr.yakupsezer | |
Youtube | Abone Ol |
Boyun Fıtığı Videoları
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi
Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!