Bel Fıtığı Nedir? Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi – Ameliyatı

Bel bölgemizde 5 adet omurga kemikleri bulunmaktadır. Disk dediğimiz yapı 2 omurga arasında yastıkçık,amasör görevi görmektedir. Disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus ) bulunur. Jelatin kıvamındaki iç kısmın , daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu bel fıtığı ortaya çıkar.


Bu yazının sonunda bel fıtığı ameliyatı yaptığımız kişilere ait hasta yorumları içeren videoları izleyebilirsiniz.

Bel Fıtığı Nedenleri
Ağır kaldırma, travma , ters hareketler, aşırı kilo,genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Sigara kullanımı bel fıtığı oluşumunu kolaylaştırır çünkü kan damarları olmayan ve difüzyon ile beslenen diskin beslenmesinde probleme neden olacaktır.

Bel Fıtığı Belirtileri
Bel fıtığın belirtileri, fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer diskteki kabarıklık hafifse ,hastada sadece zaman zaman oluşan bel ve bacak ağrısı olabilir.
Diskteki kabarıklık belirginse(protüzyon safası ) ve sinir köküne de bası yapmışsa hasta; belinden bacağına yayılan , öksürmek, hapşırmak ve ıkınmak gibi bazı hareketlerle şiddetlenen ağrıdan şikayet edebilir. Ağrı basıya uğrayan sinir kökünün seviyesine göre, uygun alana yani topuğa veya ayak baş parmağına kadar yayılabilir. Ağrı ile birlikte , bacakta, ayak ve ayak parmaklarında karıncalanma ve uyuşmalar olabilir.
Sıkışma daha ileri safhada ve sinir kökü uzun süre basıya maruz kalmış ise siyatik sinirin hareketleri sağlayan lifler zarar görmüş olacağından ayağın yukarıya veya aşağıya doğru hareketlerinde güçsüzlük , his kaybı, kaslarda incelme gibi şikayetler görülebilir.

Bu şikayetler uzun süre ayakta kalma, uzun yol yürüme, öksürme ve ıkınma gibi durumlarda artış gösterir. Cauda Equina sendromu denilen tabloda idrar ve gaita kaçırma oluşur ki acil ameliyat gerektirir.

Bel Fıtığı Tanı
Fizik muayene ile sinir germe testi, kas gücü muayenesi, duyu muayenesi, reflekslerin muayenesi ile hastalık hakkında bilgi edinilir.

Bel fıtığı tanısında MR görüntüleme yöntemi değerlidir. MR tetkiki ile fıtığın yeri, sinir kökü ve omurilik ile ilişkisini değerlendirmek mümkündür. MR görüntüleme yöntemi ile ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gereken diğer patolojilerin (omurilik tümörü, omurga tümörü, kemik yapıda oluşan iltihabi durumlar, sinir kökünden kaynağını almış tumoral yapılar vs) ekarte edilmesinde faydalı olur. Ancak MR ile kemik yapıyı değerlendiremediğimiz bazı durumlarda Tomografiden faydalanılır.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Bel fıtığı tedavisinde hastaların %90-95’ı medikal tedavi ve fizik tedavi ile iyileşme süreci sağlanır. %5-10 hastada cerrahi müdahele gerektirir.

Ameliyat gerektiren durumlar:
1- Medikal tedaviye cevap vermeyen bacakta şiddetli ağrı
2- Bacak ve/veya ayakta güç kaybı
3- İdrar kaçırma (acil müdahele gerektirir)
4- Kaslarda incelme (atrofi)

Cerrahi tedavi yöntemleri:

1- Standart diskektomi
2- Mikrodiskektomi
3- Endoskopik diskektomi
4- Laser diskektomi
5- Nukleoplasti
Standart diskektomi: Genellikle genel anestezi altında uygulanır. Hasta yüz üstü yatar pozisyonda yapılır. Fıtığın bulunduğu bölgedeki ciltte 5-6 cm’lik bir kesi yapılarak omurilik ve sinir kökünde bası yapan fıtık çıkartılır.

Mikrodiskektomi: Genellikle epidural,spinal anestezi altında ciltten küçük bir kesi ile girilerek yapılan (yaklaşık 1,5-2 cm) çevre dokuya zarar vermeden mikroskop altında fıtığın güvenli bir şekilde çıkartılması ameliyatıdır. Küçük bir alanda çalışıldığı için hasta 12 saat içerisinde yürümesi mümkündür ve ameliyat sonrası minimal ağrıya neden olur. Başarı oranı , güvenliliği en yüksek bugün için dünyada en çok kabul görmüş ve tercih edilen yöntemdir.

Endoskopik Diskektomi: 1 cm lik bir kesi ile klavuz yardımıyla yapılan müdaheledir. Her bel fıtığı tedavisinde uygun değildir.

Laser Diskektomi: Fıtığa lokal anestezi altında ısı uygulanarak bir miktar küçülmesini sağlar. Başarı oranı düşüktür. Ciddi omurilik ve sinir kökü basısı yapmayan fıtıklarda uygulanabilir.

Nukleoplasti: Laser diskektomiye benzer şekilde disk mesafesine girerek radyofrekans uygulanmasına dayanır. Basit fıtıklarda tercih edilebilir.

Laser diskektomi ve Nukleoplasti yöntemiyle tedaviden fayda görebilecek hasta grubunun büyük kısmı medikal tedavi ve fizik tedavi ile büyük oranda rahatlatılabilecek hastalardır iyileşme sürecini hızlandırmak için bu yöntemlerde tercih edilebilir.

Bel fıtığı tedavisnde omurgalara vida,metal takviyesi ?
Omurga eklemlerinin hareketini yok ettiğinden ileride “komşu mesafe hastalığı” na yol açar, vücut yapısına uygun değildir. Nüks fıtık olmasın diye tercih edilir, ama uzun dönemde kendi içinde sorunlar taşır. Tercih etmediğimiz bir yöntemdir. Gerekli gördüğümüz vakalarda mecbur kaldığımız zaman bu yöntemi kullanmaktayız. Mikrocerrahi diskektomi Başarı oranı , güvenliliği en yüksek bugün için dünyada en çok kabul görmüş ve tercih edilen yöntemdir. Tüm ameliyatlarımızı mikrocerrahi yöntemle yapmaktayız.

Detaylı bilgi için whatsapp numaramıza tıklayıp doğrudan whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz veya telefon numaramıza tıklayıp bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Yakup Sezer
Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı
Cep0530 401 50 55
Whatsapp0530 401 50 55
AdresDenizevleri Mahallesi, 227. Sokak, No: 7, Kat:1, Daire:4 Yalı Apartmanı Atakum, Samsun
instagramdr.yakupsezer
YoutubeAbone Ol
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir